Numărul DOT? Anvelope uzate? Nano Tyre scoate vălul!

Tóth Dorottya

Când devine o anvelopă îmbătrânită? Care număr DOT ar fi potrivit? Pot cumpăra o anvelopă uzată în siguranță? Nano-Tyre examinează sincer aceste probleme!

Număr DOT

Clienții noștri sunt preocupați zilnic de anul de fabricație al anvelopelor și de speranța lor de viață (numărul DOT). Imaginea companiei noastre este, de asemenea, modelată pe această linie. Una dintre principalele noastre atracții este că nu comercializăm anvelope cu un număr de producție mai devreme de 2 ani (cu excepția modelelor neglijabile, despre care informăm întotdeauna clientul în prealabil cu privire la numărul DOT la comandă). Durata de viață a anvelopelor este 10 ani. În același timp, este foarte important ca anvelopele depozitate în condițiile solicitate și care nu sunt încă montate își păstrează proprietățile complete timp de 5 ani de la momentul fabricării. Montarea și vânzarea unei anvelope neutilizate de 5 ani nu implică niciun pericol tehnic.

O anvelopă fabricată de maxim trei ani este „proaspăt fabricată”, în timp ce o anvelopă fabricată timp de 3-5 ani poate fi denumită „nouă”. Dar să mergem în rând! Scopul principal al articolului nostru este de a răspunde clar la întrebările care apar întotdeauna pe această temă, precum și de a risipi concepțiile greșite și incertitudinile prin legile noastre actuale și opiniile experților.

 

Mizeria în legătură cu număr DOT, sau când devine anvelopa veche?

Când un consumator cumpără o anvelopă de la un dealer, apare data fabricației pe peretele lateral (acesta este așa-numitul număr DOT bazat pe denumirea standard introdusă de Departamentul Transporturilor din SUA. Abrevierea se referă și la acestea: DOT) că produsul este mai vechi de un an, frica și suspiciunea vor prevala asupra acestuia. Pe baza numărului DOT, este ușor să se determine când a fost fabricată anvelopa, pentru anvelopele fabricate după 2000, numărul DOT este format din patru cifre, primele două indicând săptămâna dată a anului și a doua două anul. De exemplu, 0311 - înseamnă a 3-a săptămână din 2011.

letöltés 16

Numărul DOT arată, de asemenea, locul de producție, care este, de asemenea, de interes pentru potențialii cumpărători. Acum împărtășim disponibilitatea tabelului necesară pentru interpretarea acestuia. (link)

Potrivit unui sondaj, două lucruri îl preocupă pe cumpărător în acest moment: de ce data fabricației este mult mai veche decât cea a achiziției și dacă anvelopa a fost depozitată corect și dacă oare n-a fost deteriorată în momentul în care a fost primită. „Trebuie să-l liniștim imediat pe cumpărător, dacă anvelopa a fost depozitată corect, nu s-ar fi putut produce deteriorarea stării sale, cum ar fi în cazul alimentelor perisabile, În timpul fabricației, se adaugă aditivi la anvelopă pentru a preveni deteriorarea, în plus, îmbătrânirea prematură și deteriorarea performanței. Acești aditivi asigură menținerea proprietăților anvelopei, chiar dacă sunt depozitate ani de zile ”, scrie echipa de experți de la gumi.hu.

Opiniile experților și testele comparative arată, de asemenea, că la cinci ani după producție, performanța anvelopelor nu s-a deteriorat atât timp cât depozitarea a fost profesională. Nu există nici un dezavantaj al garanției pentru client, deoarece intră în vigoare de la data cumpărării și nu de la producție. Durata de viață a unei anvelope depinde în mare măsură de scopul și de condițiile în care sunt utilizate. Astăzi, nu există reguli cu privire la durata de viață a anvelopelor.

Comerciantul și numărul DOT

Dealerul poate decide în mod individual câți ani să introducă anvelopele pe piață, dar este o regulă general acceptată ca o anvelopă sub vârsta de șase ani poate fi comercializată ca produs cu drepturi depline, peste 6 ani este considerată DOT și vândută la o valoare redusă. În opinia producătorului, o anvelopă mai veche de zece ani trebuie înlocuită indiferent de starea sa. Acest lucru se întâmplă rar, deoarece banda de rulare se uzează mai repede.

De asemenea, puteți citi despre acest subiect în detaliu pe site-ul web a firmei MARSOROM.

Cum se determină vârsta anvelopelor? dotul

Goodyear Dunlop Tyres Hungary și Ipsos Tambor, o companie de votare, au efectuat un sondaj amplu în iulie 2013 pentru a evalua cât de bine știu șoferii vârsta anvelopelor lor, cum să le determină vârsta și când să cumpărați anvelope noi. Sondajul a acoperit și mai multe subiecte conexe. Studiul a implicat șoferi activi cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani în Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Numărul respondenților a fost de 520 în Ungaria, 505 în Republica Cehă și 518 în Slovacia. 

Lenka Majková, specialist în marketing la Goodyear Dunlop, a declarat că vârsta anvelopelor este un parametru care este interpretat greșit de o parte semnificativă a societății auto. Majoritatea cred din greșeală că anvelopele noi fabricate cu 1-2 ani mai devreme sunt de calitate mai mică decât anvelopele fabricate în anul curent. În realitate, anvelopele depozitate în condiții optime își pot păstra proprietățile originale timp de aproximativ trei ani.

 images 3

Totuși, care este problema cu anvelopele care nu sunt fabricate în acel an?

Asociația Maghiară a Anvelopelor a publicat următorul anunț: „O anvelopă nu este un produs care se deteriorează rapid, ci un produs de consum durabil. În cazul depozitării corespunzătoare, anvelopa neutilizată poate fi considerată nouă timp de 5 ani, adică poate fi montată! Potrivit experților HTA, la 5 ani de la producție, performanța anvelopelor nu se va deteriora dacă acestea au fost depozitate corespunzător și pot fi utilizate încă 5 ani după instalare. Cu toate acestea, în cazul unei achiziții oficiale, legale, consumatorul nu poate suferi niciun dezavantaj în garanție, deoarece garanția este valabilă de la data cumpărării, nu din momentul fabricării anvelopei. Dacă găsiți o anvelopă care a fost fabricată cu câțiva ani mai devreme, neutilizată până acum la un preț bun, nu ezitați să o cumpărați! Nu vom face o afacere proastă!

Conform practicii companiilor membre HTA, anvelopele noi care sunt mai vechi de 5 ani nu sunt de obicei vândute. În general, majoritatea anvelopelor vândute au fost fabricate în anul curent sau anul anterior, mai rar cu doi ani mai devreme. Anvelopele sub 5 ani pot fi vândute ca un produs cu drepturi depline. Anvelopele cu vârsta de peste 5 ani vând comercianții mai ieftin.

În prezent nu există nici o legislație care să reglementeze momentul în care anvelopele ar trebui înlocuite definitiv. Potrivit experților HTA, în niciun caz nu ar trebui să cumpărăm sau să folosim anvelope mai vechi de 10 ani, chiar dacă nu au fost încă utilizate! ” Anunțul poate fi citit integral pe site-ul Asociației Maghiare a Anvelopelor.

 

Există cauciuc prea veche? Utilizarea lor are consecințe oficiale?

După îngrijorările legate de numărul DOT, cea mai frecventă întrebare adresată consumatorilor, conform revistei Totalcar, este dacă există prea veche cauciuc? Și legea le pedepsește utilizarea? Deși am menționat deja acest lucru mai-nainte, de data aceasta GUMIDOKTOR răspunde.

„Nu de dragul ofițerului de poliție, ci pentru propria siguranță - și a celorlalți utilizatori ai drumului - ar trebui să înlocuiască anvelopele mai vechi de 10 ani. Autoritatea - greșit- nu privește vârsta, ci doar condiția. Verifică dacă anvelopa este crăpată, decolorată, deteriorată, sau dacă are profunzimea profilului legal solicitată?!

Majoritatea producătorilor de anvelope sunt de acord că produsele lor pot fi utilizate cu o clasificare maximă de siguranță până la vârsta de 6 ani, sau maxim de 8 ani. După acest timp, pot apare semne de îmbătrânire, care uneori pot afecta chiar drastic proprietățile originale ale cauciucului. Prin urmare, existența unei adâncimi de profil adecvate nu este destulă în sine. Cei care circulă rareori cu mașina trebuie să-și schimbe anvelopele de obicei din cauza îmbătrânirii, nu pentru că sunt uzate. Dacă veți înlocui anvelopele cu altele noi, în mod sigur veți simți diferența!

Bună, Gumidoki ”

Raportorul expert al Abroncs Kereskedőház Kft răspunde la următoarele întrebări:

Cum se poate recunoaște o anvelopă de iarnă?

AKH: Deși putem identifica anvelopele de iarnă după modelul benzii de rulare, putem fi siguri că, pe lângă semnul M + S (noroi + zăpadă), vedem și un mic fulg de zăpadă pe peretele lateral al anvelopei. Nu folosiți anvelope de iarnă pe o singură osie, înlocuiți-le pe toate! Instalați anvelope mai puțin uzate pe puntea spate pentru a menține coada mașinii stabilă într-o poziție critică.

 

Care este durata de viață a unei anvelope?

 

AKH: Conform regulilor actuale, banda de rulare trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 4 milimetri pe anvelopele de iarnă. În acest timp, proprietățile de aderență și drenaj ale anvelopelor se deteriorează drastic. O importanță deosebită este și vârsta anvelopei, care este indicată de așa-numitul număr DOT, cele patru caractere ale acesteia descriind când a fost fabricat cauciucul, deci anvelopa 2312: a fost fabricată în a 23-a săptămână a anului 2012. Experții recomandă înlocuirea anvelopelor în vârstă de 6 ani chiar dacă nu sunt uzate. Merită să arătați anvelopa cu vârsta de peste 4 ani unui profesionist în fiecare an.

De la 2017, Ungaria poate să devină o putere mare a anvelopelor

După Dunlop, Falken, Hankook, Bridgestone și Michelin, și Sumitomo va fi adăugat pe harta maghiară a anvelopelor. (Apare și Continentalul German, dar, nu ca și anvelopă, ci este pe linia de piese auto.) Napi Gazdaság știe că baza ar putea fi gata anul viitor. Compania vinde două miliarde de anvelope de vară și de iarnă pe an, dintre care mai mult de 410 milioane în Europa.

Reglementările referitoare la numărul DOT, și reglementările de calitate și avizele experților de la producătorii maghiari:

Bridgestone: Datorită depozitării profesionale, anvelopele pe care le comercializăm, care nu depășesc trei ani, sunt exact în aceeași stare cu cele fabricate chiar săptămâna trecută! Preocupările că produsele din aceeași specificație fabricate în momente diferite pot diferi sunt complet nefondate - o consecință directă a tehnologiei de fabricație și a proceselor de control al calității utilizate este că toate produsele au 100% aceiași parametri. Ca o consecință a raționalizării producției, niciun producător nu fabrică toate produsele în mod continuu în toate dimensiunile, astfel încât este disponibil doar numărul DOT anterior al unei dimensiuni și modele date. În niciun caz, aceasta nu înseamnă că este mai rău în orice parametru al unui produs dat decât produsele fabricate astăzi. Sursă: www.bridgestone.hu Bridgestone Magyarország Kft. ???

Michelin: Potrivit unui sondaj Michelin, anvelopele oferă materialul și proprietățile structurale preconizate până la vârsta de aproximativ 10 ani. Desigur, merită să includeți cei 5-6-7 ani petrecuți în mașină. Sursa: www.michelin.hu Michelin Magyarország Kft. ????

Continental: Anvelopele sunt produse neperisabile, cum ar fi iaurturile. În timpul procesului de fabricație, aditivii sunt amestecați în materialul de bază din cauciuc, care împiedică foarte mult orice reducere a performanței anvelopei. " Aditivii garantează că proprietățile echilibrate ale anvelopei sunt menținute chiar dacă poate fi depozitată ani de zile. Aceste anvelope sunt considerate la fel ca cele noi. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că numai dacă sunt stocate corespunzător. „Nici data fabricației nu afectează negativ garanția producătorilor, deoarece nu intră în vigoare de la data fabricației, ci din momentul cumpărării”, explică Björn Bolze, șeful Serviciului Clienți al Continental. Experții continentali sugerează ca anvelopele mai vechi de 10 ani să fie înlocuite indiferent de starea lor.

 

Anvelope uzate da sau nu?

1. Verificați anul de fabricație al cauciucului! Anvelopa este mai tânără de 5 ani? Da/Nu

2. Verificați cum a fost depozitat cauciucul. Culcat? Au fost depuse maxim 8 anvelope în depozit? Da/Nu (Din păcate, acest lucru ne aduce la capcana principală a anvelopelor uzate, deoarece cumpărătorul are o șansă neglijabilă de a verifica efectiv acest aspect important.)

3. Adâncimea probei de cauciuc este de cel puțin 4-5 mm? Da/Nu

4. Rotiți cauciucul. Suprafața este impecabilă? Da/Nu

5. Cumpărați de la un dealer? Cereți montarea anvelopelor! Aleargă frumos, drept? Da/Nu (Chiar și când rotiți pe mașina de centrare, puteți vedea dacă cauciucul rulează drept sau se mișcă la stânga și la dreapta, în sus și în jos. Dacă acesta este cazul, cauciucul este deformat și nu aveți nevoie de el deloc.)

Așadar, există puține șanse de a obține un răspuns sincer și afirmativ la toate cele 5 întrebări, dar riscul este teribil de mare. Pe de altă parte, dacă cheltuiți puțin mai mult, dar cumpărați anvelope noi, vă puteți baza pe o speranță de viață mult mai lungă pentru fiecare anvelopă, astfel încât rentabilitatea investiției dvs. să dea roade, iar compania noastră oferă, de asemenea, un DOT și o garanție a calității, astfel încât să puteți asigurați-vă că veți conduce anvelope proaspete și impecabile.

 

În cele din urmă, să vedem la ceea ce angajează, furnizează și garantează echipa Nanotyre.

1. Vă putem garanta că anvelopele nu sunt mai vechi decât 2015. Garanția DOT se aplică tuturor anvelopelor. Dacă nu sunteți mulțumit de numărul DOT al anvelopelor pe care le primiți, nu ridicați anvelopele de la curier și le vom returna gratuit de la dvs. Rețineți, totuși, că cauciucul în vârstă de 3 ani este considerat „proaspăt” și cel în vârstă de 3-5 ani ca „nou”, deci ceea ce oferim este în categoria clară.

2. Ne angajăm, de asemenea, o garanție a calității pentru toate anvelopele cumpărate de la noi, și anume pentru 2 ani! În cazul în care anvelopele cedează în acest interval, experții noștri le vor inspecta și, dacă se poate exclude posibilitatea de auto-defectare, vom rambursa sau înlocui anvelopa defectă.

nano-tyre.ro
kosar icon
Magazin web de anvelope

tyre-test.org Teste de anvelope,
recenzii de la utilizatori reali
tire icon tyre background

Vă recomandăm