Povestea Bibendumului Michelin

Tóth Dorottya

Bibendum: Povestea bebelușului Michelin

Michelin este una dintre cele mai importante și interesante povești din industria auto. O scufundare mai adâncă în arhivele companiei din Clermont Ferrand dezvăluie al doilea cel mai vechi logo din lume și un personaj fascinant: Bibendum sau, așa cum îl numim în această țară, bebelușul Michelin.

    Cuprinsul:

  1. Bibendum, sau nașterea bebelușului Michelin
  2. Primul Bibendum, un fumător cu un temperament copleșitor
  3. Îmblânzirea Bibendumului
  4. Publicitatea americană și primele culori ale companiei
  5. Caricaturi politice inspirate de Bibendum
  6. De ce bebelușul Michelin este întotdeauna alb?
  7. Al doilea cel mai vechi logo din lume

Bibendum, sau nașterea bebelușului Michelin

 

Ideea manechinului Michelin s-a născut în 1894 în mintea lui Edouard Michelin. Cei doi frați participau la Expoziția de la Lyon, unde administratorul standului lor - pentru a prezenta în mod unic "anvelopa care se poate schimba" - a construit două turnuri uriașe de anvelope de diametre diferite. Potrivit lui Edouard, tot ceea ce lipsea erau mâinile pentru a le da forma umană perfectă. Câțiva ani mai târziu, un desen al lui Marius Rossillon (alias O'Galop), respins de fabrica de bere din München, i-a atras atenția lui André și, după câteva modificări, a fost creat Bibendum. Numele său provine de la un citat din Horatius de pe afiș: "Nunc est bibendum", care se traduce în română prin "Acum, să bem". Afișul îl arată pe Bibendum ținând în mână un pahar plin de cuie și sticlă spartă. Acest lucru este legat de metafora: "Anvelopa bea obstacolele".
Din acest moment, această figură publicitară deosebită a ocupat un loc special în viața Michelin. De-a lungul anilor, compania Michelin a fost ajutată de mai mulți artiști grafici, iar inițial Bibendum a luat multe forme diferite, de cele mai multe ori adaptate la contextul țării în care își desfășura activitatea: un domn cu un trabuc, un cavaler Sir Bibendum (Anglia), un călător (America), un diplomat (Franța) sau un beduin (Africa de Nord). Însă un lucru era comun tuturor: pe majoritatea afișelor, Bibendum apărea ca un domn corpolent, cu ochelari și trabuc.

bibendum 1

 

 

bibendum 2

 

Nimeni nu și-ar imagina că strămoșul bebelușului Michelin de astăzi era la fel de impecabil și zâmbitor ca versiunea modernă! Dimpotrivă! De fapt, era o figură de temut!
Primul afiș prezintă un om alcătuit din mai multe anvelope. Erau anvelope subțiri de bicicletă, ceea ce i-a făcut pe unii să creadă că era o mumie. Cutia de bere a fost înlocuită cu un pahar în care artistul a pictat cuie și cioburi.
Afișul afișa, de asemenea, niște personaje anemice în fundal, care erau alergătorii de la acea vreme. Se poate observa că, în comparație cu figura păpușii Michelin de astăzi, imaginea Bibendumului de atunci era mai degrabă zdrențuită și rudimentară. Dar este foarte important de reținut faptul că culoarea era tot albă, deoarece în compoziția anvelopelor de atunci nu exista carbon.
Primul poster al personajului Bibendum, creat de Marius Rossillon, a fost expus recent la celebra casă de licitații Sotheby's, unde a fost vândut cu 25 000 de dolari.

Primul Bibendum, un fumător cu un temperament copleșitor

 

La prima apariție a păpușii Michelin, aceasta a fost pictată ca o figură monoculară, care mesteca țigări și avea o deschidere largă în loc de gură. Aceasta este exact imaginea unui răufăcător, sau a unui tip cu brațele atârnând în jurul unui corp rotund.
Imaginea era destinată să atragă clasa de mijloc franceză. Cei care erau dispuși, sau își permiteau să investească într-o mașină echipată cu anvelope Michelin. Francezii știau că achiziționarea de mașini ar crește exponențial vânzările de anvelope.
Un afiș arată chiar manechinul Michelin contemporan ca un gladiator, lăsând în urmă cadavrele sfâșiate ale unor rivali. Publicitatea din acea vreme era diferită de conceptele de marketing de astăzi, iar acest tip de rivalitate era destul de mult pentru a se ridica la înălțime. Alți producători de anvelope, de exemplu, aveau afișe care îl arătau pe Bibendum fiind tăiat și reperat de mascotele lor.
Acesta era un domeniu nereglementat la acea vreme, în care oricine putea alege orice mesaj pentru a-și face publicitate.

 

 

bibendum 3

 

Bibendum a fost un salvator pentru automobiliști încă de la început, dar creatorul Marius Roussillon știa că trebuie să fie mai mult decât atât pentru a fi relevant și atractiv pentru mase. Conștient că dinamica personajului îl va face popular, Roussillon a decis să îl înfățișeze pe Michelin în tot felul de situații. A fost boxer, a fost bețiv și a fost chiar și un amant indispensabil pentru doamne, în timpul promovării sale în Italia.

 

bibendum 4

 

De asemenea, un afiș îl arată pe manechinul Michelin al vremii în rol de gladiator, lăsând în urmă trupurile sfâșiate ale unor rivali.

 

bibendum 5 bibendum 5 2

 

Una dintre primele acțiuni ale Bibendum a provocat o presiune colectivă care a necesitat intervenția poliției, în 1898, într-un salon de biciclete din Paris. André Michelin a atras mulțimi uriașe la standul Michelin cu o cutie de carton uriașă, o păpușă Michelin și un comediant angajat. Acest lucru a provocat o tulburare în rândul concurenților, care a necesitat intervenția poliției pentru a fi dispersată.

Îmblânzirea Bibendumului

Perioada de conflict cu Bibendum a durat 15 ani, până la începutul Primului Război Mondial. În această perioadă, artistul Marius Rossillon a realizat aproximativ 300 de ilustrații. Mulți oameni au lăudat succesul Michelin în concursurile de la acea vreme. Nu numai în Franța, unde presa vremii era omniprezentă, ci și în Africa de Nord și chiar în Rusia.

După 1900, influența Michelin a crescut și a fost lansat Ghidul Michelin, care a devenit aproape la fel de popular ca și mascota companiei.

 

bibendum 6

 

Numele Michelin a fost asociat din ce în ce mai mult cu călătoriile, iar în 1907 a fost lansată o revistă turistică franceză în Italia. În coloanele sale, o rubrică specială a fost dedicată Bibendumului, unde au scris mai mulți jurnaliști ai vremii.
Pe măsură ce imaginea Bibendum a devenit mai populară în Europa, artiștii angajați de Michelin au început să îmblânzească personajul. Astfel, în jurul anului 1910, noua sarcină a bebelușului Michelin a fost să învingă concurența, cu o atitudine ceva mai prietenoasă decât înainte. Pe afișe, figura îmblânzită a lui Michelin era înfățișată călare pe o motocicletă, jucându-se cu frisbee sau cu anvelope și chiar ca un înger al drumului.

 

bibendum 7

 

Personajul a devenit mai personal și mai prietenos pe o bază științifică. Potrivit unui studiu realizat de celebrul biolog și istoric american Stephen Jay Gould, pe măsură ce personajele devin mai populare, ele trec printr-un proces de transformare și devin mai fericite și mai umane. Același lucru a fost valabil și pentru Mickey Mouse, personajul care a stat de fapt la baza studiului. Bibendum a urmat aceeași rețetă. În animația creată în 1935, Bibendum apărea ca un personaj simpatic și jucăuș, asemănător benzilor desenate din acea vreme.

Publicitatea americană și primele culori ale companiei


Chiar dacă în Europa acest stil de promovare poate părea agresiv, dincolo de ocean, în America, duelurile publicitare erau și mai brutale. Michelin viza piața americană și trebuia să fie pregătit pentru această publicitate agresivă. Drept urmare, s-a apelat la serviciile lui Arthur Norman Edrop, un artist englez care emigrase în Statele Unite. S-a dovedit a fi alegerea perfectă: a ilustrat afișele Michelin timp de zece ani, până în 1916. A realizat peste 100 de ilustrații. Spre deosebire de Europa, în "Țara Făgăduinței", bebelușul Michelin apărea exclusiv într-o figură veselă.

 

bibendum 8

 

Compania americană Bibendum a dezvăluit culorile păstrate până în prezent de producătorul Michelin. Edrop a încercat să creeze un simbol fără a folosi sloganul european "Nunc est bibendum", deoarece alcoolul era interzis în Statele Unite. Așa că a folosit o schemă de culori galbenă și albastră care a devenit celebră.

 

bibendum 9

 

După Edrop, Michelin a apelat la serviciile unui alt artist american celebru. Acesta se numea Gluyas Williams și era cunoscut ca fiind părintele benzilor desenate transoceanice. Acesta a lucrat cu Michelin timp de trei ani, propunând câteva desene alb-negru care să însoțească afișele color ale lui Edrop. Acestea erau, bineînțeles, însoțite de mici bule rostite de personaje, exact ca în benzile desenate. Michelin a reușit să colaboreze cu Gluyas Williams până în 1929, când criza financiară a pus capăt campaniei de promovare a Michelin în Statele Unite. Cel puțin pentru o vreme.

 

bibendum 10

 

Ne întoarcem astfel la istoria Bibendumului european, care a fost dezvoltat și actualizat în continuare. Ochii au fost măriți, caroseria mai proporționată și anvelopele mai late. În jurul anului 1925, a renunțat la aspectul de monoclu și, în urma epidemiei de tuberculoză, la trabuc, deoarece epidemia i-a afectat chiar și pe angajații fabricilor Michelin.
Apoi, Michelin a luat măsuri pentru a-și unifica mesajul și caracterul, care era unic printre producătorii de anvelope din acea vreme. În 1926, și-a înființat propriul studio de design. Această evoluție și-a pus imediat amprenta asupra libertății de exprimare artistică!

Caricaturi politice inspirate de Bibendum

 

După nașterea sa în 1898, Bibendum a devenit rapid popular în Franța. A devenit atât de popular încât a apărut chiar și în discursurile unor politicieni importanți. În 1906, de exemplu, proaspăt alesul prim-ministru francez Georges Clemenceau a declarat în mod faimos: "Sunt gata să depășesc orice obstacol formându-mi guvernul ca binecunoscutele anvelope!" Aceasta era o referire la primul afiș Michelin, în care Bibendum ține în mână o sticlă plină de cioburi de sticlă și cuie. Fraza lui Clemenceau a schimbat vizualul de acolo, Leandre, pe atunci un caricaturist celebru, plasând figura lui Clemenceau în corpul lui Bibendum. Bineînțeles că acesta ținea în mână un pahar, cu toate obstacolele.
Și ăsta a fost doar începutul! În 1927, un ziar de dreapta a publicat o caricatură cu o păpușă Michelin umflată pe care era scris numele partidului radical-socialist.
În 1958, Bibendum a luat forma generalului Charles de Gaulle. Acest lucru era inevitabil, având în vedere că generalul este cea mai frecventă figură caricaturizată din istorie. Desenul din 1958 înfățișa figura lui de Gaulle lângă o piatră, amintind de Cartea lui Moise, dar cu simbolurile Ghidului Michelin.

 

bibendum 11

 

bibendum 12

 

De ce bebelușul Michelin este întotdeauna alb?

În ciuda faptului că, încă de la naștere, personajul bebelușului Michelin a trecut prin tot felul de personificări, el nu a renunțat niciodată la culoarea sa și a rămas mereu alb.
Afișele care îl prezintă pe Bibendum într-o altă culoare sunt extrem de rare. Culoarea Bibendum face parte din moștenirea și istoria Michelin. Primele anvelope erau produse de lux și erau învelite în hârtie albă. Mai mult, când venea vorba de aspectul primar al cauciucului, culoarea era albă, deoarece acesta nu conținea încă compuși de carbon. Acesta a fost un motiv suficient pentru ca Bibendum să poarte cu mândrie culoarea sa.
Cu toate acestea, în 1965, artistul Raymond Savignac a propus un afiș neobișnuit: omul Michelin era aproape de aceeași culoare ca și anvelopele, cu un fundal galben... Afișul promova un nou tip de anvelopă, Michelin XAS. Savignac era un ilustrator cu mare experiență și faimos pentru alte mari mărci ale vremii: Renault, Cinzano, Bic, Maggi, Aspirin, Dunlop.

 

bibendum 13

 

Aceasta a fost prima abatere de la reprezentarea obișnuită. O alta asemănătoare a avut loc în 1984, când o tânără agenție franceză a propus o serie de afișe color în care erau prezentate doar anumite părți ale omului Michelin, mâinile și picioarele acestuia. Imaginea a fost ușor de identificat, deoarece la acea dată Omul Michelin avea aproape 100 de ani și era o mascotă de renume mondial. Andy Warhol a pictat, de asemenea, un afiș pentru Michelin în această perioadă. Campania a fost foarte apreciată și a fost considerată chiar cea mai bună idee a deceniului. Michelin continuă să colaboreze cu agenția care a produs afișele.

Al doilea cel mai vechi logo din lume

Între 1940 și 1980, imaginea Bibendum a devenit din ce în ce mai puțin proeminentă în comunicarea Michelin. Comunicarea s-a axat în principal pe produse și pe noile tehnologii. Sunt prezentate două imagini distincte ale Bibendumului mai puțin utilizat. Între 1950 și 1960, acesta apărea cu mâinile ridicate și cu un pneu. Piatra de temelie a acestei reprezentări a fost pusă în 1925 de Albert Philibert, care a publicat un afiș similar. La vremea respectivă, ilustrația lui Albert Philibert a fost apreciată pentru calitatea și culoarea sa.

 

bibendum 14

 

Între 1970 și 1998, Bibendum a fost din nou mai popular. Pentru a marca centenarul din 1998, bebelușul Michelin a primit o nouă față. Schimbarea de look ne-a făcut cunoștință cu noul Bibendum atletic, care îi încuraja pe oameni să ducă o viață sănătoasă, lăsând în urmă imaginea unui omuleț gras și amabil, precum fumătorul de trabucuri din vremea sa.

 

bibendum 15

 

Bibendum, bebelușul Michelin, a împlinit 122 de ani. Bibendum este, fără îndoială, cel mai vechi logo, cunoscut aproape peste tot în lume.
Povestea este rezumată într-un film foarte scurt produs de companie pentru a marca cea de-a 120-a aniversare a nașterii Bibendum.

 

 

sursa:

automarket.ro

 

nano-tyre.ro
kosar icon
Magazin web de anvelope

tyre-test.org Teste de anvelope,
recenzii de la utilizatori reali
tire icon tyre background

Vă recomandăm