Test ADAC de anvelope all season din anul 2020

 

 

235/55R17 rezultate testului all season (ADAC 2020)

Nici un model nu este potrivit pentru orice vreme...

Cu anvelopele de patru sezoane, putem economisi bani, timp și spațiu eliminând necesitatea înlocuirii și depozitării anvelopelor. Dar ce fac aceste anvelope cu condițiile meteo? ADAC a testat șapte modele de dimensiuni 235/55 R17.

adac 1

Testele au fost făcute și iarna și vara

Nici un model nu este potrivit pentru orice vreme
Performanța de conducere este în continuare un compromis

Testul a inclus șapte modele cu o dimensiune de 235/55 R17, care este dimensiunea potrivită pentru multe SUV-uri și autoutilitare din gama medie. Proprietățile de conducere și siguranță ale tuturor anvelopelor de patru sezoane au fost evaluate de experți.

Rezultat: Niciunul dintre cele șapte produse nu îndeplinește condițiile de vară și de iarnă.

 

  Marcă model Certificare ADAC Drum uscat Drum umed Drum înzăpezit Drum înghețat Zgomot / Comfort Consum carburant Uzură
1. Continental AllSeasonContact Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
2. Goodyear Vector 4Seasons Gen2 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
3. Michelin CrossClimate+ Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
4. Nokian WEATHEPROOF Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
5. Uniroyal ALLSEASONEXPERT 2 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
6. Vredestein QUATRAC PRO Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
7. Bridgestone A005 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
nagyon jó excelent jó bun megfelelő satisfăcător elégséges suficient elégtelen neadecvat

 

Rezultatul testului pe scurt:

    1. Continental AllseasonContact 3.6- prindere relativă bună pe drumurile umede, comportament satisfăcător pe zăpadă, puncte slabe pe drumurile uscate
    2. Goodyear Vector Vector 4Season Gen-2 3.8- prindere relativa bună pe drumurile umede, rate mici de uzură, slăbiciuni pe drumurile uscate și în zăpadă
    3. Michelin CrossClimate+ 3.9- se remarcă pe drumurile uscate și din punct de vedere al rezistenței la uzură, are caracteristici de conducere slabe pe zăpadă
    4. Nokian Weatherproof 3.9- proprietăți satisfăcătoare pe zăpadă, slabe pe drumurile uscate și relativ cu zgomot mare
    5. Uniroyal AllseasonExpert2 4.3- comportament satisfăcător pe zăpadă, uzură scăzută, caracteristici de conducere foarte slabe pe drumurile uscate
    6. Vredestein Quatrac pro 5.2- aderenta pe drum umed relativ bună, uzură redusă, destul de slabă pe zăpadă și pe drumurile uscate
    7. Bridgestone Weather Control A005 5.4- cele mai bune valori pe drumurile uscate și umede, caracteristici de conducere destul de slabe pe zăpadă

Notă pentru evaluare:

    0,6 - 1,5 excelent
    1.6 - 2.5 bun
    2.6 - 3.5 satisfăcător
    3.6 - 4.5 suficient
    4.6-tól neadecvat

Anvelopa all season este un compromis

Cu câțiva ani în urmă, problemele anvelopelor erau clare: am folosit anvelope de vară vara și anvelope de iarnă iarna. Cu toate acestea, în prezent, din ce în ce mai mulți producători oferă anvelope all season pe tot anul, cota lor de piață este în prezent de aproximativ 20 la sută. Putem economisi bani dacă nu trebuie să le schimbăm sezonier. Anvelopele marcate special cu simbol alpin (fulg de zăpadă și formă de munte triunghiulară) îndeplinesc cerințele pentru anvelopele de iarnă regulamentare.
Dar care este diferența dintre anvelopele pentru toate anotimpurile și anvelopele de sezoane? Răspunsul este profilul. Anvelopele de iarnă cu o serie de sipuri asigură o tracțiune adecvată în zăpadă și în condiții alunecoase. Anvelopele de vară, pe de altă parte, oferă mai multă stabilitate cu cât mai puține trepte rigide. La prima vedere, se poate observa că anvelopele din patru sezoane reprezintă o tranziție între cele două. Compusul de cauciuc trebuie proiectat pentru a funcționa la temperaturi foarte scăzute și extrem de ridicate.

adac 2

Astfel, anvelopele de toate anotimpurile rămân întotdeauna compromisuri și, cu cea mai mare bunăvoință, nu pot obține decât performanțele unei anvelope de iarnă sau de vară moderat acceptabile. Cel puțin acesta a fost rezultatul tuturor testelor anterioare ADAC. Dar acest lucru este încă valabil pentru produsele acum studiate?

Deficiență pe drumurile uscate

Dintre cele cinci anvelope de patru sezoane care obțin cel puțin un rating ADAC „satisfăcător”, Continental AllSeasonContact (3.6), Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (3.8), Nokian Weatherproof (3.9) și Uniroyal AllSeasonExpert 2 (4.3) au o structură similară. Toate cele patru modele oferă performanțe satisfăcătoare pe drumurile umede, dar nu au fost absolut convingătoare de drum uscat. Pe drumurile uscate, mașina de testare (Ford Kuga) s-a dovedit mai puțin precisă pentru a conduce, iar anvelopa arăta spongioasă la temperaturi ridicate. Cu aceste patru modele, o conducere calmă pe autostradă este greu de a conduce perfect, deoarece volanul trebuie adesea reglat din cauza unor probleme de manevrabilitate.

 adac 3

(Notă pentru poză:

Banda stângă: Aderența pe drum uscat între 100 és 0 km/h
Banda dreaptă: Aderență pe asfalt umed între 80 és 0 km/h)

Performanță slabă pe zăpadă

Dacă locuiți într-o zonă în care ninge foarte rar sau este posibil să folosiți mașina rareori în timpul iernii, s-ar putea să luați în considerare Bridgestone Weather Control A005, care dă rezultate bune pe drumurile uscate și mai ales umede. Cu toate acestea, performanțele sale pe zăpadă rămân în urmă față de celelalte anvelope testate,la fel de o anvelopă de iarnă. Michelin CrossClimate + are performanțe bune și pe suprafețe uscate, dar arată rezultate bune pe drum umed. Deși oferă suficientă tracțiune pe zăpadă, lasă foarte mult de dorit la frânare și manipulare.
Vredestein Quatrac Pro se comportă cu greu în condiții umede, pe lângă acest fapt are și puncte slabe semnificative pe drumurile uscate și mai ales acoperite cu zăpadă. Prin urmare, din păcate, utilizarea potențială și grupul țintă al anvelopei este limitată.

adac 4

(Notă pentru poză:

Banda stângă: Distanțele de frânare pe drumurile acoperite cu zăpadă între 50 și 0 km/ h
Banda dreaptă: Distanțele de frânare pe un patinoar alunecos între 30 și 0 km /h)

Deci faptul rămâne: chiar și modelele actuale sunt doar compromisuri care nu ating niciodată capabilitățile anvelopelor de sezon. Așadar, dacă plănuiți o vacanță reală de vară sau de iarnă, o singură recomandare poate să fie perfectă: cumpărați anvelope de vară sau de iarnă! Cu toate acestea, profilul unic al aplicației permite utilizarea anvelopelor pentru toate anotimpurile, cu condiția ca șoferul să fie la curent cu punctele forte și punctele slabe ale anvelopelor. Dar, desigur: o anvelopă de patru sezoane este o alegere mult mai bună decât riscul de a folosi o anvelopă de vară tot anul!

Prezentarea generală a dimensiunii vehiculului 235/55 R 17

Următoarele tipuri de vehicule (și multe altele) pot fi echipate cu dimensiunea anvelopei testate aici, în funcție de proiectarea motorului.

Producător Model tip
Audi A7, Q3
Ford Galaxy, Kuga, S-Max, Tourneo, Coustom
Jaguar XF
Mercedes S-Klasse, V-Klasse
Opel Astra GTC, Cascada
Volvo S60, V60, XC70
Volkswagen Phaeton, Tiguan, T6

Sursă:
adac.de

Compari păreri, experiențe